Klik hier om terug te keren naar het overzicht

Het Kweekprogramma

Een weldoordacht kweekprogramma of…

BEZIN EER JE BEGINT

Dus, je hebt besloten om een kweekstrategie uit te werken!

Misschien wil je wel proberen om een heel nieuw type guppy op de wereld te zetten. De tijd is er rijp voor.

Commerciële kwekers brengen de wonderlijkste guppy´s op de markt met de meest opmerkelijke kleuren, patronen en vinvormen waardoor ontelbare kweekcombinaties mogelijk worden. Daarnaast is de populariteit van de guppy enorm toegenomen, hetgeen geïllustreerd wordt door het wereldwijde ontstaan van honderden guppyclubs. Zodat je kansen om wat erkenning – of misschien wel wat extra geld in het laatje - te krijgen, er beter voor staan dan ooit tevoren.

Een van de redenen voor deze hernieuwde populariteit is het feit dat het transporteren van tropische vissen over langere afstanden vandaag veiliger en economischer kan gebeuren dan dit in het verleden het geval was.

Een andere reden – en zeker de belangrijkste – is het Internet. Websites, zoals ook die van guppyclub.be, bieden je een springplank naar het betere guppykweek-gebeuren.

De grootste frustratie voor diegenen die voor het eerste prachtguppen willen kweken, is dat dit moeilijker blijkt dan men in eerste instantie had verwacht. Dit is het moment om een weldoordacht kweekprogramma op te zetten:

  • Je hebt om te beginnen een aantal aquaria in verschillende afmetingen nodig. Meer bepaald moet je rekenen op ongeveer 13 bakken per guppytype dat je wil ontwikkelen. Je kan het met minder doen, maar dat verkleint ook je kansen op succes. Denk er maar eens over na: je moet de mannetjes tijdig van de wijfjes scheiden. Dus samen met het kweekbakje maakt dat al 3 aquaria. Vermenigvuldig dat aantal met minstens 3 andere veelbelovende kandidaat-wijfjes voor het guppytype waar je naartoe wil werken. Tel er dan ook nog eens de uitgroeibakken bij voor het opgroeiende jongbroed bij en je zit snel aan 13 stuks, plus eventueel 2 quarantainebakjes (1 voor de mannetjes en 1 voor de wijfjes).
  • Guppywijfjes zijn in staat om spermapakketjes inwendig op te slaan voor ongeveer 6 worpen. Dat is waarom je er zo goed voor moet opletten, dat ze niet door het verkeerde mannetje bevrucht worden, want vooraleer al het sperma is opgebruikt zijn we 6 maanden (of bijna een half guppyleven) verder. Mannetjes en wijfjes moeten dus gescheiden worden voordat ze geslachtsrijp zijn. Eén foutje en je kansen op succes verminderen drastisch. Dat wil ook zeggen, dat je de haremwachter wordt van tientallen maagdelijke guppywijfjes. Dat klinkt misschien grappig, maar serieuze guppenkwekers zullen bij deze woorden bitter glimlachen want zij kennen beter dan wie ook de waarheid die achter deze woorden schuilt.
  • Statistisch gezien heb je maar weinig kans om een nieuw guppytype te verkrijgen, wanneer je 2 guppy´s met elkaar laat paren. Welbeschouwd liggen je kansen niet hoger dan 25%. Dat betekent dat je minstens 75% uit je kweekbakjes kan vissen, met de bedoeling die aan de straatstenen proberen kwijt te raken.
  • Binnen een succesvol kweekprogramma worden de guppen aan elkaar gekoppeld als ze de leeftijd van 6 tot 8 maanden bereikt hebben. Guppy´s worden door de band maximaal 30 maanden oud, dus wanneer je te lang wacht, verminderen je kansen op slagen.

Nu je de tijd gekregen hebt om het nog eens grondig te overdenken, heb je waarschijnlijk een idee hoe je kweekprogramma er zal gaan uitzien. Hieronder vind je nog enkele overdenkingen opgesomd als je beslist om ermee door te gaan:

  • De kweekcyclus van een guppy is kort, ongeveer om de 26 tot 28 dagen ziet een nieuwe worp het levenslicht. Dat houdt in dat je zeer snel de resultaten van je inspanningen zal zien. Je ziet het resultaat van je eerste kweekpogingen in minder dan een jaar. Dit is sneller dan bij welke andere tropische vis ook.
  • Je kan veel stappen binnen het hele kweekgebeuren automatiseren. Guppy´s hoeven bijvoorbeeld niet enkele malen per dag uitgelaten te worden… Je kan zelfs probleemloos een lang weekend erop uit trekken, zonder je al teveel zorgen te moeten maken.
  • Het is geen probleem om guppy´s aan het kweken te krijgen, zoals iedereen kan getuigen die deze interessante kleurrijke vissen heeft gehouden. Als je een specifiek guppytype wil creëren, dien je wel de regels van de genetica in te schakelen.
  • En dan is er nog de uitdaging!
  • Het is tegelijkertijd een serieuze test van je doorzettingsvermogen.

Nu alle feiten op een rijtje staan, heb je het allemaal zelf in handen. Veel succes als je beslist om ermee door te gaan.

 

Klik hier om terug te keren naar het overzicht